Een andere kijk op kostenreductie, efficiency en kwaliteit

03-04-2012

In deze tijd van globalisering, wereldwijde concurrentie en ‘de broekriem aanhalen’ is het van groot belang dat bedrijven de kosten zo laag mogelijk houden en tegelijkertijd hun marktaandeel en omzet maximaliseren. Van oudsher zijn er een paar mogelijkheden om dit te bereiken, waaronder:

  • Investeren in efficiency en kwaliteit, bijvoorbeeld door automatisering;
  • Kosten reduceren door loonmatiging, groter of goedkoper inkopen, goedkopere huisvesting, et cetera;
  • Investeren in groei of lijfsbehoud door te pionieren, meer te investeren in marketing, overnames, et cetera.

Rigoureuze ommezwaaien, zoals het afstoten van bedrijfsonderdelen of het aanboren van nieuwe markten daargelaten, zal een strategie vaak uit één of meer van bovenstaande kokers komen. Geldt dat ook voor u? Dan biedt Lean een andere kijk op kostenreductie, efficiency en kwaliteit.

Een andere kijk op kostenreductie, efficiency en kwaliteit

Investeren in nieuwe machines of automatisering en kosten besparen door te schaven aan uitgaven zet vaak geen zoden aan de dijk. Besparingen van 10% zijn vaak al heel wat. 10% sneller produceren met nieuwe machines klinkt aantrekkelijk, maar kan het uit?

Enig idee hoeveel tijd die nieuwe machine of het personeel het product onder handen heeft ten opzichte van de totale doorlooptijd? Meestal is dat nog geen 10% van de productietijd, vaak minder dan 5%. Dus u investeert in machines die nog geen 5% deel uitmaken van het productieproces.

Meer tempo in processen versterkt uw organisatie exponentieel

Wat gebeurt er met het product als er niet aan gewerkt wordt, de 95% van de doorlooptijd? Het gaat op aan: wachten, verplaatsen, transport, voorraad, rework, storing, et cetera. Lean en QRM richten zich op deze 95% van de tijd. Door al dit soort oponthoud en verspilling van tijd en geld te elimineren wordt uw organisatie snel en flexibel.

Processen optimaliseren, hoe dan?

Lean en QRM  bieden een breed scala aan concepten, best-practices en gereedschappen om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wellicht heeft u wel eens gehoord van: JiT, Kaizen, Value Stream, Flow, 5S, KanBan, Polca, SMED. Deze termen komt u in onze artikelen nog tegen. Maar u hoeft uiteraard niet te weten hoe het precies werkt, als het maar werkt!

Deze principes doorvoeren en het juiste ‘gereedschap’ toepassen is hét vakgebied van Lean Improvers. We vertellen u er graag meer over op één van onze sessies of bij u op kantoor.

 

  • Meer weten over 'Een andere kijk op kostenreductie, efficiency en kwaliteit'?

  • Op dit moment zijn nog geen aankomende evenementen bekend.
    Volledige agenda