Te veel voorraad kost ruimte, dus geld. Te weinig voorraad kost ook geld. Er is niet één simpele oplossing voor deze problematiek, het probleem is namelijk ‘variatie’.
Voorraad lost variatie in levertijden of kwaliteit vaak op, tenminste dat lijkt zo. Een krasje op een product, een machine die niet optimaal werkt, het is niet erg als er tussenvoorraad is. We gooien het bekraste product aan de kant en kunnen ‘gelukkig’ meteen verder met het volgende product, want die lag op voorraad. Een machine werkt niet optimaal, maar er is voorraad dus we kunnen vannacht doorwerken. En dan is het weer opgelost. Nou ja, opgelost? De fouten in het proces worden ‘met de mantel der voorraad bedekt’.
Verbeterpunten onzichtbaar door voorraad
Als er geen tussenvoorraad was geweest zouden dergelijke verspillingen aan het licht zijn gekomen. Dit zou aanleiding zijn geweest om het proces te verbeteren. Nu lijkt er geen reden voor optimalisatie te zijn, alles gaat toch goed? We willen dus niet alleen voorraad verminderen omdat voorraad geld kost, maar ook om zichtbaar te maken waar variaties of fouten optreden.
Verbeterpunten worden duidelijk als de voorraad zakt
Hoe minder variatie er in uw productieproces zit, hoe beter u het proces kunt controleren. Hoe beter het proces te voorspellen is, des te minder komt het voor dat er te weinig of te veel voorraad is. De vraag is dus: ‘Hoe kunnen we variatie verminderen?’
De variatie in producten kan op verschillende worden teruggebracht:
Om de variatie in kwaliteit van de aangeleverde goederen te lijf te kunnen gaan, kan er simpelweg meer besteld worden of kunnen betere afspraken worden gemaakt met de toeleverancier. Daarnaast kan gekozen worden voor:
Het verminderen van de variatie in de vraag is lastig en maar beperkt mogelijk. Toch kan ook met deze onzekerheid vaak beter worden omgegaan, bijvoorbeeld door:
Als laatste kan de betrouwbaarheid van de plankvoorraad worden verbeterd door:
Achter voorraad schuilt wellicht meer dan u dacht.