Vroomshoop Meubelen weer flexibel, marktgericht en 200% sneller

Vroomshoop Meubelen is de grootste fabrikant van comfortabele slaapkamers in de Benelux. Al meer dan 60 jaar worden er in Vroomshoop bedden en kasten van hoge kwaliteit gemaakt. Maar de beddenmarkt is enorm veranderd. Woonketens zoals Ikea hebben veel invloed op de markt.

De markt vraagt om snelheid en flexibiliteit

Tsjeard-Blom-web“De huidige markt vraagt van ons om snel, klantspecifieke, hoogwaardige producten te kunnen leveren. Dus in kleinere aantallen. Daartoe waren we niet in staat, we waren totaal niet flexibel.”, aldus Tsjeard Blom, algemeen directeur van Vroomshoop Meubelen.

Van massaproductie naar kleine series eindproduct

Het roer moest om; van de productie van grote series halffabricaten naar snel een kleine serie eindproducten leveren, met een hoge leverbetrouwbaarheid en tegen lage kosten. Dit betekende dat er grondig gereorganiseerd moest worden. De organisatie, de werkwijze, de aansturing en automatisering, alles ging op de schop. A.B. Software & Consultancy en dochterbedrijf Lean Improvers begeleidden Vroomshoop Meubelen in deze cruciale verandering.

In twee maanden tijd een volledige turn around

Er is in enkele maanden tijd veel veranderd in Vroomshoop:

  • Er is een andere wijze van productie ingevoerd
  • Een nieuwe manier van administratie
  • Alles is vereenvoudigd, van de intake van een order tot de levering
  • En er is fors ingezet op kostenbesparing en flexibiliteit

vroomshoop-quote

Hoe is dat zo snel gelukt?

Een grootschalige verandering doorvoeren in een organisatie doet altijd een hoop stof opwaaien. Vier zaken kregen speciale aandacht van de consultants en de projectleiding:

  • Heldere doelstellingen
  • Communicatie
  • Draagvlak van het management
  • De adoptie van de nieuwe werkwijze

lees verder over de invulling van deze 4 cruciale punten

vul uw e-mailadres in en u ontvangt hier de PDF met de gehele casus.

temopLean en Quick Respons Manufacturing staan aan de basis

De organisatorische veranderingen, veelal gebaseerd op Lean en Quick Respons Manufacturing, leggen de basis om de snelheid, flexibiliteit en besparingen te kunnen realiseren.

Procesoptimalisatie

De grootste verandering in het productieproces was de overgang naar het produceren van complete verkoopartikelen. De voorraad halffabricaten verdween hierdoor, inclusief de registratie van alle halffabricaten. Bovendien is het nu veel duidelijker waar je mee bezig bent en hoeveel voorraad eindproduct er is.

De voordelen van kleine series produceren
Met MRP in Exact wordt het productieproces aangestuurd. Doordat er hele producten worden gemaakt kan er in kleinere series worden gewerkt. Alleen de voorraad eindproduct wordt immers aangevuld. Dit zorgt er bovendien voor dat aan het juiste product wordt gewerkt. Je zou maar bij bedhoofd 18 van 200 zijn en een bestelling binnenkrijgen,… van een ander model…
Kleinere series eindproduct produceren zorgt er ook voor dat de betrokkenheid bij het product vergroot. De liquiditeitspositie verbetert en er worden geen onderdelen gemaakt, zonder vraag uit de markt. Bovendien kan nu uit voorraad worden geleverd, waardoor het transport de bottleneck is en niet de productie. En transport is eenvoudig op te schalen als een klant daarvoor wil betalen.
Strikt volgens de leer zou Lean werken betekenen dat er just-in-time bedden worden gemaakt of geassembleerd. Daarvoor is bewust niet gekozen, het moet ook praktisch blijven.

Operationeel management

Ook op managementniveau is er veel veranderd. De aanstelling van een nieuwe directie is ingrijpend, maar nodig voor de vereiste daadkracht. In de operatie is er daarnaast vooral veel aandacht voor meer eigenaarschap en zelfsturende teams. Het productieoverleg met de voortrekkers van de diverse afdelingen draagt hier bijvoorbeeld aan bij.

Houding en gedrag

Een belangrijke stap in het invoeren van de nieuwe bedrijfscultuur was het toebedelen van nieuwe verantwoordelijkheden aan medewerkers die ervoor open stonden. Een verandering kan voor een medewerker een hele schok zijn, maar soms komen ook ongekende kwaliteiten tot bloei!
“Onze huidige productieleider, was vroeger onze calculator”, aldus Blom. “Hij was één van de mensen die opstond en ging helpen waar hij zag dat het nodig was. Die kwaliteiten kan hij nu elke dag inzetten. En het loopt als de brandweer!”. De juiste mensen op de juiste plek, is cruciaal.

Ruim 200% sneller leveren en meer dan € 300.000,- besparen per jaar

Vroomshoop Meubelen produceert nu in heel hoog tempo en is dynamisch. “Ondanks dat de werkdruk hoog is, hoor je toch geen klaagzang. En we hoeven niet over te werken, terwijl we met 5 man minder werken in de productie.” In totaal kon ruim € 300.000,- worden bespaard, is de doorlooptijd teruggebracht van 4, 5 of soms 6 weken naar 14 dagen, is de voorraad verlaagd en is de organisatie een stuk flexibeler. “Lean Improvers heeft met hun unieke aanpak en kennis van productieprocessen ons bedrijf omgeturnd naar een slanke productieorganisatie, waar snelheid, flexibiliteit en kwaliteit weer hand in hand gaan. Een geweldig resultaat.”, zo besluit Blom.