5S

Een bekende methode binnen Lean is 5S. Vijf  principes die allemaal beginnen met een ‘S’ en die ervoor zorgen dat de werkplek schoon en veilig is. Maar vergis u niet, 5S is veel meer dan schoonmaken!

Scheiden

Maak onderscheid tussen wat noodzakelijk en wat overbodig is, bijvoorbeeld van de gereedschappen, voorraad, instructies, enzovoort.

Sorteren

Organiseer wat overblijft op een logische manier, zodat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden.

Schoonmaken

Schoonmaken staat voor het reinigen van vloeren, machines en voorwerpen, maar ook voor het elimineren van oorzaken van storingen en vervuilingsbronnen, het vastleggen van schoonmaakmethodes, verantwoordelijkheden bepalen, regels opstellen, enzovoort.

Standaardiseren

De eerste drie S’en moeten in de genen van de organisatie worden vastgelegd, het moet de standaard manier van werken worden. Dit kan worden ondersteund met visuele hulpmiddelen, zoals lijnen op de vloer of kleuren. Als iedereen weet en kan zien hoe het hoort, zullen afwijkingen snel worden herkent.
Bijvoorbeeld: Voorraad ligt altijd in een geel vlak op de vloer. Ligt het ernaast of ligt daar niets, dan is meteen voor iedereen duidelijk dat er iets fout is gegaan.

Systematiseren

Borg de eerste vier S-en. Zorg ervoor dat de gestandaardiseerde werkwijzen blijvend worden toegepast door checklists en periodieke audits.

  • Meer weten over '5S'?

  • Op dit moment zijn nog geen aankomende evenementen bekend.
    Volledige agenda