Wat is Lean

Lean is een strategie, die erop gericht is om verspilling, zaken die geen waarde toevoegen voor de klant, te elimineren. Door bedrijfsprocessen zo te optimaliseren, komt er meer tempo in de organisatie. Als gevolg gaat de kwaliteit van het product omhoog en gaan de productiekosten omlaag.

8 soorten verspilling

Over het algemeen wordt gedurende een productieproces slechts korte tijd echt waarde toegevoegd aan het product. De rest is ‘verspilling’ zoals:

 1. Defecten, rework
 2. Overproductie
 3. Transport
 4. Wachten
 5. Opslag
 6. Bewegingen en verplaatsingen
 7. Meer doen dan nodig is
 8. Onbenutte creativiteit
Lean richt zich op het elimineren van deze verspilling. Centraal staat de waarde voor de klant die het product biedt. De productie zou in één flow vooral waarde moeten toevoegen en zo min mogelijk moeten bestaan uit andere werkzaamheden.

Het ontstaan van Lean

Lean kent zijn oorsprong in het Productie Systeem van Toyota (TPS), waarvoor Kiichiro Toyoda op zijn beurt geïnspireerd werd door Henry Ford. Ford produceerde zijn T-Ford zeer efficient, letterlijk aan de lopende band. Deze ‘flow’ is één van de basisprincipes van Lean. Een ander belangrijk principe is ‘waarde’, waarde voor de klant. Ford leverde zijn T-model, zoals bekend, alleen in het zwart. Toyota voegde meer waarde voor de klant toe, door meerdere varianten van haar auto’s te maken.

De 5 principes van Lean

Lean kent in totaal 5 principes, naast klantwaarde en flow zijn dit:

 • Waardestroom
  Het principe waardestroom richt zich op de activiteiten (proces-stappen) die een product en/of dienst voortbrengen. Lean focust zich op verspilling in de waardestroom van deze processen.
 • Pull
  Organisaties denken te weten hoeveel vraag er in de toekomst zal zijn. Dit wordt voorspeld, opgeslagen in het ERP-systeem, geproduceerd en opgeslagen. Hierin zit al verspilling. Deze organisaties proberen de producten in de markt te ‘duwen’ ofwel te  ‘push-en’. Lean gaat uit van het Pull-principe. De vraag van de klant, trekt het product door het productieproces heen.
 • Perfectie
  Lean streeft naar continu perfectie. Optimaliseren moet je niet eens in de 5 jaar doen, maar elke dag een beetje (Kaizen).
 • Meer weten over 'Wat is Lean'?

 • Op dit moment zijn nog geen aankomende evenementen bekend.
  Volledige agenda